Hoe belangrijk zijn goede tentstokken en een goed tentdoek?

Draag je een tent met je mee, dan is het fijn als deze niet te zwaar is. Maar hij moet je natuurlijk wel een stevig onderkomen bieden tijdens je kampeertrip. Een ideale tent is behalve licht van gewicht, dus ook sterk. En goede tentstokken en een goed tentdoek zijn hiervoor heel belangrijk.

Het tentframe

Tentstokken creëren het frame van de tent. Dit frame krijgt flink wat te verduren, bijvoorbeeld door het opspannen van het doek en krachtige wind. Er zijn twee veelgebruikte materialen bij tentstokken en dit zijn:

Het verschil tussen aluminium en glasfiber

Kampeertips voor beginners - Hoe belangrijk zijn goede tentstokken en een goed tentdoek - Foto van glasfiber tentstokken

Aluminium is supersterk en ook nog eens licht. Glasfiber daarentegen is een goedkoop materiaal en kan sneller kapot gaan. Als ik ze ga vergelijken dan zullen glasfiber tentstokken sneller doormidden breken en helemaal versplinteren.

Kampeertips voor beginners - Hoe belangrijk zijn goede tentstokken en een goed tentdoek - Foto van aluminium tentstokken

Dit is bij de aluminium variant anders. Doordat veel sterker is zul je zien dat de stok helemaal bol zal gaan staan in plaats van breken. Zelfs als jijzelf een aluminium tentstok met veel kracht wilt buigen, dan zal je slechts een buiging waarnemen in de stokken en misschien een kleine breuk aan het uiteinde.

DAC tentstokken

Bij (sommige) tenten is gebruik gemaakt van aluminium DAC stokken. Het bijzondere aan deze stok is het ontwerp. Ze zijn iets dikker bij de verbindingspunten en in het midden juist wat dunner. Hierdoor is deze stok buigzamer dan tentstokken die overal een breed / dik zijn. En precies die flexibiliteit maakt hem extra stevig.

Tentstokken van aluminium creëren en sterk en buigzaam frame en dragen zo bij aan het stevige tent.

Stevig tentdoek

Het grootste onderdeel van je tent is het buitendoek. En wanneer dat licht van gewicht is, is je tent ook makkelijk mee te nemen. Daarnaast moet het doek je natuurlijk wel beschermen tegen regen en wind. Het moet dus ook erg stevig zijn.

Gebruikte materialen

Een veel gebruikt materiaal voor tentdoek is nylon. Deze stof is zowel licht als sterk. Om nylon nog extra te verstevigen wordt er een siliconen coating toegevoegd, die het doek ook waterdicht maakt.  

Trekspanningsproef

Met de zogeheten ‘tear strength’ wordt aangegeven hoeveel rek een buitenstof van een tent kan hebben tot deze scheurt. Hoe werkt dat? Als je een polyester doek met een waterdichte coating zou pakken, dan kan deze een rek hebben van 2 a 3 kilo. Dat is helemaal niet zo veel en je trekt het doek daarom ook zo uit elkaar.

Nylon doek met een siliconen coating kan daarentegen tussen de 8 en de 25 kilo aan rek hebben. Als je die net zoals het polyester doek zou willen scheuren, dan zal je zien dat je het nylon doek met geen mogelijkheid doormidden krijgt gescheurd. Het is echt supersterk!

Trekspanningstest bij Hilleberg tenten – Hilleberg (youtube)

De siliconen coating

Het aanbrengen van meerdere siliconen lagen op een doek is nog een precisiewerkje en erg tijdrovend. Door dit kostbare proces liggen de prijzen van tenten met met een nylon doek vaak hoger dan tenten met een doek van bijvoorbeeld polyester.

Een tent, gemaakt van het lichte nylon, is gemakkelijk mee te nemen en de siliconen coating zorgt daarnaast voor extra stevigheid. Zo trotseer je ook het slechte weer!

Lees ook mijn artikelen waar een goede kampeertent aan moet voldoen en of je tent lek is of toch niet.

2 gedachten over “Hoe belangrijk zijn goede tentstokken en een goed tentdoek?”

 1. Hallo,
  Wij hebben Vango tent met fiber tentstokken 8mm. Vorige jaar is aantal stukken gebroken.
  Kunnen wij zonder probelem overstappen op fiber stok 12,5mm i.p.v. 8 mm
  Is de fiber stok 12,5mm sterker dan 8 mm en gaat het dan ook minder snel breken?

  Hartelijke groeten,
  Jan Stufken

  Beantwoorden
  • Goedemiddag Jan,

   ik zou je aanraden om contact op te nemen met vango, omdat zij alle kennis hebben over de tent van u. Zo weet u zeker dat u geen aankoop doet die wellicht niet blijkt te passen of werken. Ik heb hieronder de link toegevoegd.

   https://www.vango.co.uk/nl/

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds