Zijn caravanspiegels verplicht? En welke moet je dan kiezen?

Als je gaat rijden met een caravan dan zijn de buitenspiegels van je auto vaak niet afdoende. Weet jij wanneer je wel zonder caravanspiegels mag rijden? En wanneer je ze wel nodig hebt? Lees het in dit artikel!

Verplicht of niet

Kampeertips voor beginners - Welke caravanspiegels heb je nodig - Foto van klemmen van de caravanspiegel

Er is een situatie wanneer je geen caravanspiegels nodig hebt. Dat hoeft niet als de aangekoppelde caravan namelijk niet breder dan de auto is. Als je dus de mogelijkheid hebt om met de autospiegels royaal links en rechts naast de caravan te kunnen kijken en heb je dus geen caravanspiegels nodig. Zodra de caravan breder is dan het trekkend voertuig, dus de auto, dan heb je wel caravanspiegels nodig.

Soorten caravanspiegels

Zoals gezegd heb je caravanspiegels nodig als jouw caravan breder is dan jouw auto. Caravanspiegels zijn er in alle soorten en maten. Zorg er dus voor dat je de juiste caravanspiegel kiest die bij jouw autospiegels past. Tegenwoordig hebben auto’s een buitenspiegel in een aerodynamische vorm en ook nog een richtingaanwijzer geïmplementeerd. Dat betekent dat de richtingaanwijzers niet afgedekt mogen worden.

In dat geval kan je kiezen voor caravanspiegels:

  • die je met een rubberen bandje om je spiegelhuis klemt;
  • die met een zuignap op je buitenspiegel kunt ‘plakken’;
  • die je om de bovenrand van het spiegelhuis klemt.

De laatstgenoemde caravanspiegels worden heel veel gebruikt. Ze zijn erg makkelijk te monteren. Je plaatst de klem over de bovenrand van het spiegelhuis, draait ze vast (niet te vast) en je bent klaar. Let wel op dat je de klem niet te vast draait, maar wel zo dat de spiegel niet meer kan bewegen.

Een paar tips

Een paar aandachtspunten bij deze spiegels. Vele auto’s zijn tegenwoordig voorzien van elektrisch inklapbare buitenspiegels als je de auto afsluit. Houd er dan rekening mee dat de spiegels zonder problemen of schade aan te brengen kunnen in- en uitklappen.

Mochten de caravanspiegels ervoor zorgen dat je spiegels inklappen tijdens het rijden, dan vormen de auto- en caravanspiegel een te grote oppervlakte en vangen ze veel rijwind. Er zijn stangen of strippen te verkrijgen die je met een zuignap vast kan zetten aan de carrosserie van de auto en zo de spiegels op hun plaats houden. Vergeet dan niet, voor het afsluiten van de auto, om de zuignap dan los te maken, zodat de spiegels zonder problemen kunnen inklappen.

Soms zie je ook caravancombinaties waarbij de caravanspiegels op het spatbord gemonteerd zijn. Dat zijn systemen waarbij geen gebruik gemaakt hoeft te worden van de autospiegels voor wat betreft de montage.

Heb je goede caravanspiegels nodig?

Hier vind je ze!

Het afstellen van de spiegels

Kampeertips voor beginners - Welke caravanspiegels heb je nodig - Foto van hjet afstellen van de caravanspiegel

Bij het afstellen van de caravanspiegels is het wel heel belangrijk dat je dat goed doet. Want je moet natuurlijk wel goed zicht hebben aan zowel de linker- als aan de rechterkant van je combinatie. Er zijn wettelijke regels die precies voorschrijven hoeveel zicht je dient te hebben aan weerskanten naast en achter de caravan.

Wat ik heel belangrijk vind, is dat ik lekker achter het stuur zit met voldoende zicht rondom mijn samenspan. Dat wil ik je graag aanraden. Zodra jij niet prettig achter het stuur ziet, dan zal de reis ook niet ontspannen verlopen.

Om te controleren of je zicht afdoende is, kan je iemand vragen om eens rond jouw combinatie te lopen terwijl jij in de caravanspiegels kijkt.

Veiligheid

De spiegels stel je niet alleen af om vooruit te rijden. Dat doe je wel het grootste gedeelte van de reis, maar er zijn momenten dat je achteruit moet rijden. In dat geval is het is erg prettig om het wiel van de caravan in spiegel te kunnen zien. Dit kan erg makkelijk zijn op het moment dat je achterwaarts moet verplaatsen. Zo kan je toch zien, in plaats van op gevoel, of je voldoende ruimte hebt om een draai te kunnen maken.

Daarnaast maak ikzelf ook altijd gebruik van een tweede persoon die buiten de auto meekijkt. Mijn raam staat altijd helemaal open en mocht het niet helemaal goed gaan of heb je iets niet gezien of kunnen zien, dan kan die persoon ingrijpen en erger voorkomen.

Laatste tip

Infomeer jezelf goed en/of laat je goed informeren. Ga op zoek naar informatie online en bij de dealer. Probeer ook de caravanspiegels uit voordat je overgaat tot de daadwerkelijke koop. Zo verzeker je jezelf van vele veilige kilometers met de caravan.

Plaats een reactie

Banner campings.com

Boek jouw volgende ideale camping!

 

This will close in 0 seconds